Kaštel Grad Grobnik

Grad Grobnik

Grad Grobnik se smjestio na 466 metara visokom brijegu, između lijeve obale Rječine i Grobničkog polja. Izgrađen je oko živog bunara s izvorskom vodom u središtu unutarnjeg dvorišta Kaštela, a nalazi se na važnom prometnom pravcu koji vodi od Kvarnerskog zaljeva prema unutrašnjosti.

Najzapadnija je to tvrđava nekadašnje Vinodolske knežije. Izgrađen je oko tisućite godine i to na rimskim temeljima pa tako i danas sa sjeverozapadne strane Kaštela pogledavši prema dolini možemo vidjeti ostatke rimskog limesa. Danas je Kaštel obnovljen i dobro očuvan, a posjetitelje vraća u neka davna vremena. U prekrasnom ambijentu Kaštela nalazi se bogata etnografska zbirka, galerija slika, te se ondje smjestila Galerija suvremene umjetnosti i Zavičajni muzej Grobnišćine. U neposrednoj blizini nalazi se restoran.

Tijekom ljetnih mjeseci grobnički Kaštel gotovo svakodnevno ugošćuje različite manifestacije, predstave i koncerte. Među njima valja istaknuti Festival pučkog teatra, Susret klapa i Leto va Kaštelu.

(preuzeto sa www.tz-cavle.hr)